понеділок, 14 травня 2018 р.

Вчимося ставити розумні цілі


Ми живемо в епоху «інтелектуальної» техніки. «Розумні» телефони, «розумні» окуляри, «розумний» будинок, «розумний» холодильник і навіть, «розумне» місто або SMART-місто. Останнім часом досить актуальною стає технологія постановки розумних цілей SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Timely) . На занятті ШКП «Олімп» ми детально розібрали всі складові технології та на конкретних прикладах обсудили можливості її застосуванні в житті кожного.
S - конкретика. Особисте життя можна більш-менш переглянути з горизонтом в 1 рік - далі бачення майбутнього буде важким. Використовуємо метод для середньострокових і короткострокових цілей. Для довгострокових цілей більше підходить ставити не конкретні цілі, а цілі-напрямку руху. Перевірений варіант: складати списки цілей - плани на рік або на 3 місяці - і працювати над ними. Хоча б раз на тиждень звірятися з планом, і контролювати хід їх реалізації.
M - технологія цілепокладання за правилами SMART передбачає контроль менеджером просування по цілі. Для цього, вона повинна бути вимірна. Цифри повинні бути адекватно підібрані, так щоб в них був закладений сенс.
A - критерій досяжності означає, що мета вам вже під силу або знаходиться в зоні росту. У вас достатньо знань і навичок, щоб її досягти. Або буде потрібно трохи попрацювати над собою, щоб впоратися з цим завданням.
R доцільність, цей критерій методу SMART цілі вимагає перевіряти себе питанням - «Чому я цього хочу?» До твого вихідного бажання ведуть багато цілей, і можливо вони цікавіші.  Вести здоровий спосіб життя можна по-різному: бігати, правильно харчуватися, плавати, грати в волейбол. Потрібно перевірити, що більше тобі підходить. Дослідити себе: що відчуваєш, йдучи різними шляхами здорового життя. Якщо мета складна, і ти не впевнений, що хочеш її переслідувати - технологія рекомендує поставити проміжну мету для експерименту. Пройти частину шляху і подивитися, як воно - чи є охота далі йти до цієї мети?
T обмеженість в часі, у менеджменті це важливий критерій для кожної мети. Маємо завжди орієнтуватися на результати колег, і будувати свої плани, виходячи з результатів членів організації. В особистому житті зручніше ставити не поодинокі цілі з заданим терміном, а складати річний план.
Вирішили, майбутнім підприємцям застосування всіх критеріїв SMART є необхідністю саме, для досягнення головної мети: відкрити власну справу та стати господарем свого життя.
На SMARТ-технології будуються й 12 принципів розумного місцевого самоврядування, які були рекомендовані Радою Європи, і які ми також детально розглянули.



1 коментар: