вівторок, 10 січня 2023 р.

Цікавинка зі світу психології "Сліпа горила"

 Людська психіка залишається однією з найбільших загадок у світі. Хоча дослідники дізналися багато цікавих фактів про психологічні особливості людини, і навіть можуть передбачати нашу поведінку, виходячи з деяких правил, багато що ще залишається непізнаним.

Чи знали ви, наскільки помилковими є ваші спогади, як довго формуються ваші звички чи кількість друзів, яку ви можете придбати? Ось ці та інші психологічні факти, які допоможуть вам краще дізнатися про себе.

1. Ми страждаємо  від "сліпоти неуважності"
Якщо ви нічого не чули про експеримент "невидима горила", перегляньте наступне відео. Вам потрібно порахувати кількість пасів, які зробили люди у білих футболках (дивіться відео до того, як читати далі). https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IGQmdoK_ZfY

Це приклад того, що називають "сліпотою неуваги". Ідея полягає в тому, що ми часто сліпі до того, що відбувається у нас буквально "під носом", якщо ми орієнтовані на якесь інше завдання. В даному випадку людина в костюмі горили проходить через групу гравців, зупиняється і йде. Учасники, зайняті підрахунком пасів, часто не помічають горилу. Більше того, ті, хто знають про появу горили, стають ще більш неуважними та пропускають інші зміни (як, наприклад, зміна кольору фіранок, догляд однієї дівчини).

Немає коментарів:

Дописати коментар